Hjerneskadeforeningens medlemmer har glæde og gavn af videomøder

Mette Rindom

Hjerneskadeforeningen Sydvestjylland var hurtigt ude af den digitale startboks, da restriktionerne ramte i marts 2020. Siden da er utallige aktiviteter og møder afholdt som videomøder. Både dagligdags caféer for skadede samt et repræsentantskabsmøde med dagsorden og afstemning.

Af PR- og foreningskonsulent, Janus Valsted

Da corona-restriktionerne satte ind i foråret 2020 mistede Hjerneskadeforeningen Sydvestjyllands 220 husstandsmedlemmer adgang til aktiviteter, som for mange udgør forskellen på ensomhed og på et socialt liv.

- Vi var nødt til at lukke en masse aktiviteter, og det betød, at nogle af vores medlemmer blev ensomme og afsondrede, fortæller formand Mette Rindom Pedersen.

- Derfor valgte vi at springe ud i noget nyt og forsøge os med videomøder med vores medlemmer på Zoom.

Sådan kom Hjerneskadeforeningen i gang med videomøder
Hverken Mette Rindom Pedersen eller nogen af de andre i Hjerneskadeforeningen Sydvestjylland havde erfaring med videomøder, og de havde heller ikke købt Zoom. Det havde landskontoret til gengæld til fri afbenyttelse af lokalafdelingerne. Samtidig uddannede de en kommunikationsmedarbejder til at hjælpe lokalafdelingerne i gang, hvis de ønskede det.

- For at vi kunne komme i gang, var vi selv nødt til at lære Zoom at kende og derfor tog tre af os på et lille kursus på et par timer hos kommunikationsmedarbejderen, siger Mette.

- Efter vi havde sat os ind i, hvordan man bruger Zoom, var det vores opgave at afmystificere Zoom og videomøder for vores medlemmer og deres pårørende og forklare dem, at det hverken var "farligt" eller usikkert at bruge.

- Så vi tog fat i vores medlemmer, og hjalp dem over telefonen, mens de sad ved deres computere. Vi havde også en skriftlig guide fra landskontoret, vi kunne sende til dem, forklarer Mette.

Medlemmer i yderområderne er nu mere aktive
Hjerneskadeforeningen begyndte allerede at afvikle aktiviteter som videomøder i marts/april sidste år.

- Vi har haft så mange møder nu, at der ikke er tal på det, og medlemmerne siger selv, at det er positivt for dem, hvilket vi også hører fra andre lokalafdelinger.

- For dem, der bor langt fra Esbjerg og Ribe, hvor de fleste af vores aktiviteter normalt finder sted, har videomøder været utrolig givende, fordi de ikke længere skal transportere sig.

- Et eksempel på det er en kvinde, som kommer i vores café for skadede. Normalt kører hun fra Skjern til Esbjerg for at deltage, hvilket tager en time hver vej. Hun var nødt til at tage en lur, før hun skulle hjem igen, fortæller Mette.

- Hun kunne se en fordel i Zoom og valgte derfor at blive Zoom ambassadør. Hun gør, fordi hun kan gøre noget godt for andre, og fordi hun selv får noget ud af det., og det har også givet hende en masse nye venner.- Videomøder nedbryder også geografiske grænser. Til det seneste møde, hun afholdte, var kun én af deltagerne fra Sydvestjylland. Med videomøder er der nemlig plads til, at man kan åbne op for folk fra hele landet, siger Mette.

Hjerneskadeforeningen har afholdt repræsentantskabsmøde på Zoom
Ligesom de almindelige foreningsaktiviteter blev Hjerneskadeforeningens repræsentantskabsmøde afholdt som videomøde.

- Dirigenten var den samme som normalt, men havde også rollen som digital dirigent. Der var også afstemninger, hvilket fungerede rigtig godt og vi havde en referent og en stemmetæller. Alle deltog uden lyd, når der blev talt, og man skulle række hånden op (en funktion i Zoom), hvis man ville sige noget. 97% godkendte måden at gøre det på, forklarer Mette og tilføjer.

- Det kræver dog lidt at bruge Zoom's stemmetælling. Man skal nok ikke benytte sig af funktionen første gang man bruger Zoom. Men man kan jo også bare vælge at stole på hinanden og stemme åbent. Så behøver man ikke bruge funktionen.

  • Læst: 277

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, onsdag og torsdag kl. 10-15
Tirsdag kl. 10-17

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale