Nyt medlem af Vindrosen: Foreningen Kvisten hjælper danskere med senfølger efter seksuelle overgreb

Kvisten terapeuter Frivillige teraputer hos Kvisten

Omkring en kvart million danskere har senfølger efter seksuelle overgreb, og mange får dem ikke behandlet. Det arbejder den landsdækkende Forening Kvisten på at ændre, ét gratis terapiforløb ad gangen. Nu også i Esbjerg.

En af de nye frivillige tilbud, som Frivillighuset Vindrosen er begyndt at udlåne lokaler til, er terapiforløb for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen. Foreningen Kvisten tilbyder forløbene i mere end 40 kommuner i Danmark.

- Når en borger henvender sig med et ønske om hjælp, afklarer vi først og fremmest, om Kvistens hjælp er det, de har brug for, hvorefter de visiteres ind på en venteliste. Når det bliver den pågældendes tur, aftaler en frivillig terapeut og borgeren, hvornår de skal mødes, forklarer Lisbeth Høstgaard Møller, leder af Kvisten.

- En individuel samtale varer ca. en time og foregår typisk hver eller hver anden uge, og et samtaleforløb kan strække sig over en til flere måneder efter behov og aftale.

Kvisten søger nye frivillige i Esbjerg og omegn

For at blive frivillig terapeut i Kvisten skal man enten være psykolog eller psykoterapeut, og man skal være indstillet på at bruge 2-3 timer om ugen, svarende til to klienter.

- Lige nu har vi kun én frivillig terapeut i Esbjerg, hvilket betyder, at der er venteliste for borgere, som ønsker at deltage i et forløb, fortæller Lisbeth.

Hvis man ønsker at være frivillig terapeut i Kvisten, så læs mere her

Næsten gratis behandling

Da Kvisten startede med at hjælpe voksne med senfølger efter seksuelle overgreb, var det helt gratis.

- Det betød desværre, at der var nogle, som ikke tog behandlingen alvorligt og undlod at overholde aftaler.

- Derfor har vi valgt, at man skal betale et årligt kontingent på 600 kroner, for at modtage gratis terapi. Det har betydet, at borgerne forpligter sig mere i forløbene.

Vindrosens lokaler giver anonymitet

Frivillighuset Vindrosen udlåner lokaler til op mod 160 foreninger. Det betyder, at når en borger går ind i huset, så ved andre ikke, hvad grunden til besøget er.

- Vi bruger frivillige centres lokaler i hele landet. Det gør vi af to grunde, forklarer Lisbeth Høstgaard Møller.

- For det første ville det ikke være muligt at tilbyde gratis terapiforløb, hvis vi skulle betale husleje på 45 forskellige adresser.

- For det andet giver frivilligcentre som Vindrosen en anonymitet for borgerne, som vi ikke ville kunne tilbyde, hvis der hang et skilt med vores navn på døren. Når man går ind i Vindrosen, føler borgerne ikke, at de udstiller deres formål med besøget. Og det er meget vigtigt, da seksuelle overgreb stadig er forbundet med skam og på mange måder er et tabubelagt emne, siger Lisbeth Høstgaard Møller.

Tre forskellige typer hjælp

Foreningen Kvisten tilbyder individuelle forløb, gruppeforløb samt telefonisk rådgivning, hvor man kan få hjælp her-og-nu.

Fakta:

Den danske befolkningsundersøgelse ”Sex i Danmark” viser, at 6,7 % danskere har været udsat for mindst ét seksuelt overgreb i deres liv (Frisch m.fl. 2019). Hertil kommer et større mørketal. Det er både videnskabeligt og klinisk dokumenteret, at seksuelle overgreb kan manifestere sig som fysisk, psykisk og social mistrivsel. (Frisch m.fl. 2019). Desværre er der alt for mange voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i opvæksten, der ikke får den hjælp, som de har behov for. En stor andel af Kvistens målgruppe får aldrig hjælp, eftersom emnet er et af de mest tabubelagte overhovedet.

Socialstyrelsen skønner, at 60 – 80 procent af dem udvikler senfølger.

  • Læst: 336

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, onsdag og torsdag kl. 10-15
Tirsdag kl. 10-17

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale