Folkemøde i Musikhuset: Opsøgende indsatser skal tackle ensomhed

Folkemøde i Musikhuset: Opsøgende indsatser skal tackle ensomhed

Da antallet af ensomme skød i vejret ved nedlukningen af Danmark den 11. marts, steg antallet af mennesker, som ønskede at hjælpe også. Så hvordan får man de to ender til at mødes? Det var det overordnede tema til Folkemødet Brug For Hinanden i Musikhuset den 24. juni, som var arrangeret af Røde Kors.

Da det niende af 13 folkemøder i Danmark blev afholdt i musikhuset i Esbjerg, var opsøgende socialt arbejde et gennemgående svar på, hvad der skal gøres, for at afhjælpe ensomhed. Folkemøderne er arrangeret af Røde Kors med det formål at udvikle en social vaccine. Generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladegaard, startede folkemødet med en åbningstale.

- Siden Danmark lukkede ned 11. marts har en undersøgelse vist, at tre gange så mange danskere føler sig ensomme. Det, synes vi, er mange, og vi er bange for at sociale tab vil fortsætte efter pandemien.

- Men undersøgelsen viste også, at tre fjerdedele af danskerne ønsker at gøre noget ekstra for at hjælpe. Og de to ender vil vi gerne have til at mødes, sagde Anders Ladekarl blandt andet.

Frivillige sociale foreninger opsøgte aktivt deres medlemmer

For at få enderne til at mødes, så dem, der vil hjælpe, rent faktisk kan hjælpe dem, der har brug for det, skal der nye idéer på bordet. Derfor var repræsentanter fra tre foreninger inviteret til at fortælle, hvordan de tacklede mistrivsel og ensomhed, da Danmark lukkede ned, mens yderligere tre lokale eksperter blev spurgt til, hvad der kan gøres mod social isolation. Mange svar og tiltag handlede om aktivt at opsøge folk.

Even Ramsland, afdelingsleder i Recovery Bulls Esbjerg:

- Mange af vores medlemmer har Recovery Bulls som deres faste holdepunkt, og det blev revet væk under dem fra dag til dag. Vi har haft en til at sidde og ringe rundt til samtlige 500 medlemmer, og vi holder også kontakt med folk på de sociale medier. Det er dog ikke alle, vi har fået fat på.

- Mange af dem, som er medlem hos os, er motiveret af en god kommunal socialarbejder.

Poul Sørensen, formand for Foreningen Mennesker Mødes:

- For at holde kontakt til vores medlemmer, kørte vi ud med blomster til alle vores 420 medlemmer seks uger inde i nedlukningen. Der gik det op for os, at mange af dem ikke havde set nogen i de seks uger. Det gav os virkelig noget at spekulere på, for de blev virkelig glade og nogle af dem fik endda en tåre i øjet. Derfor besluttede vi os for at oprette små hold med ni deltagere og en træner på hver.

Claus Brinch-Danielsen, koordinator for Træfpunkt Sædding:

- Vi fandt ud af, at der måtte være et stort behov hos dem, som sad derhjemme, til at få bragt varer ud. Så vi lavede en aftale med Fakta i Sædding Centeret om at folk sender indkøbslister til os, og så henter vi og bringer varerne ud til dem. Vi oplevede, at den dialog på fem minutter, hvor vi bragte varerne ud, det var faktisk der, hvor mange af dem så et andet menneske. Så jeg tror, at det er vigtigt at bevare kontakte og være åben, selv om man er i en krisesituation.

Ella Hedegaard Andersen, næstformand i Røde Kors Esbjerg

- Det handler om at være obs på, hvem, der kan være ensom. Giv jeres frivillige et ring engang imellem. Det ved vi, betyder rigtig meget.

- Jeg hører tit, at når folk bliver alene, så bliver de inviteret ukonkret til kaffe, men så sker der ikke noget. Man skal være konkret og invitere til torsdag, så det bliver til noget.

Anja From, formand for udsatterådet i Esbjerg

- Personlige relationer er vigtige. Et menneske kan være nok til at rykke et andet menneske SÅ langt. Det ser man også ved udsatte mennesker. Det er det særlige møde med én person, som kan være nok til at ændre deres situation i et omfang, så det bliver meget bedre.

- Det er de færreste udsatte, som ved, at der eksisterer frivillige sociale tilbud. Nogle hjemløse er ikke engang klar over, at der findes herberg, for de er ikke blevet skolet i, hvordan man opfører sig i samfundet.

- Der skal være et øget fokus på samarbejde mellem de frivillie organisationer og kommunen, men man skal også være opmærksom på, at kommunen ikke skal lægge det hele over på de frivillige.

Britt Schak Hansen, daglig leder af Frivillighuset Vindrosen

- Der er så mange gode tilbud i de frivillige foreninger og med digitale platforme som fx Boblberg.dk. Men vi har brug for at få udbredt kendskabet. Vi har brug for nogen, der følger det på vej. Der er brug for den der person i skolen eller daginstitionen, som lige følger det på vej. Der ligger et kæmpe opsøgende arbejde i foreningerne med at få fat i medlemmer, frivillige og brugere igen. Men det er et stort arbejde, fordi det kræver den personlige kontakt.

Samarbejde mellem de kommunens frontmedarbejdere og de frivillige foreninger

Til slut rundede generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl af, og løftede sløret en smule for nogle af de løsninger, han havde hørt på de foregående otte møder.

- Det er jo tit kommunale frontmedarbejdere, som fx hjemmehjælpere, der opdager, hvis nogle er isolerede eller angste. Hvordan kan vi få et bedre samarbejde med kommunerne om at blive bedre til at bruge de frivillige foreneninger?

Se hele folkemødet fra Esbjerg her:

https://www.facebook.com/roedekors/videos/264940168110097/UzpfSTE5Mjk0NTY1MDczNjcyOTozNDgzMzA1Nzg4MzY3MzQ5/

Sidste møde 2 juli i København – tilmeld dig her:

Hvis man ønsker at deltage fysisk eller nok snarere digitalt i esbjergensernes tilfælde, kan man tilmelde sig her:

https://www.rodekors.dk/corona/folkemoeder

  • Læst: 444

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, onsdag og torsdag kl. 10-15
Tirsdag kl. 10-17

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale