Nyt kommunikationsredskab giver hjerneskadede sproget igen

Mette Rindom

Mette Rindom Pedersen, formand i Hjerneskadeforeningen Sydvestjylland, fortæller om den nyligt færdigudviklede Afasi-pakke.

Hjerneskadede, der har mistet sproget, får nu hjælp af et nyt kommunikationsredskab. Redskabet består af en pakke med relevante billeder og er udviklet i samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus Esbjerg, Hjerneskadeforeningen Sydvestjylland og kommunerne i Region Syd.

Af PR- og foreningskonsulent Janus Valsted

De fleste har nok prøvet at smutte ind i en butik og spørge, om de kan låne et toilet. Det går som regel nemt og hurtigt og fem minutter efter er man videre. Men hvis man har afasi, hvilket vil sige, at sproget har taget skade på grund af en blodprop eller blødning i hjernen, så kan situationen blive ubehagelig. Butiksassistenten forstår ikke, hvad man siger, fagterne giver heller ikke rigtig mening og bagved vokser publikummet.
- Folk med afasi ender desværre ofte med en depression eller i ensomhed, fordi de mister evnen til at kommunikere ordentligt. De magter ikke at gå ud, kan ikke gå i en butik og nogle kan ikke engang læse. Og så er det nemmere at blive hjemme, forklarer Mette Rindom Pedersen, formand for Hjerneskadeforeningen Sydvestjylland.

En pakke med billeder skal hjælpe
For 3½ år siden blev Mette Rindom Pedersen kontaktet af Sydvestjysk Sygehus Esbjerg.
- De ville lave et projekt, som skulle munde ud i nogle kommunikationsredskaber til afasi-ramte. Projektet hed ”KomTil” og var et samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus, Syddansk Universitet og Hjerneskadeforeningen.
- Da finansieringen på fire millioner kroner var på plads, med godt tre millioner kroner fra Trygfonden, gik Syddansk Universitet i gang med at udarbejde en redskabskasse i samarbejde med afasi-ramte, pårørende og fagpersonale fra sundhedssektoren.
- Eksperterne fra SDU arrangerede workshopper med afasi-ramte og pårørende og de samarbejdede med relevant fagpersonale fra sundhedssektoren, med os i Hjerneskadeforeningen og de fem kommuner i Region Syd.
- I december 2019 mundede arbejdet ud i en fysisk kasse med piktogrammer, der symboliserer dagligdagen; hvem man ønsker at tale med, madbilleder, humørbilleder, fagpersoner, toilet, medicin, bekymringer osv., siger Mette Rindom Pedersen.
- Det giver brugerne livsglæde at kunne fortælle, hvordan de har det. Så allerede nu, er den en succes.

Hele pakken Hele pakken Ja Nej Kroppe Ugedage Oversigt 1 Medicin

Måske en app i fremtiden
Arbejdet med KomTil er ikke færdiggjort endnu. På nuværende tidspunkt er pakken kun i brug i Region Syd og målrettet den første tid med afasi, hvor man befinder sig meget i sundhedsvæsenet med bl.a. genoptræning. Næste skridt er at forsøge at brede den ud til hele landet.
Mette Rindom Pedersens ønske for fremtiden er, at KomTil bliver videreudviklet til en app, så mennesker med afasi blot behøver at vise et billede af et toilet og en tekst, som forklarer, at man har mistet sproget, hvis de fx har brug for at låne et toilet i en tilfældig butik.

Fakta
Hvert år indlægges omkring 20.000 voksne og 1.500 børn med en skade på hjernen som følge af en ulykke, en apopleksi, en infektion, et hjertestop eller andet. Det svarer til omtrent 55 voksne og 4 børn hver eneste dag. Kilde: https://hjerneskadet.dk/viden-om-hjerneskade/hjerneskader-i-tal/

En tredjedel af mennesker, ramt af en blodprop eller blødning i hjernen, oplever skader i de sproglige områder i hjernen, hvilket gør det svært at bruge sproget. Det kaldes afasi. Kilde: https://www.hjernesagen.dk/om-hjerneskader/foelgevirkninger/afasi

  • Læst: 772

Esbjerg

Exnersgade 4
6700 Esbjerg
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Mandag, onsdag og torsdag kl. 10-15
Tirsdag kl. 10-17

Ribe

Tangevej 6D
6760 Ribe
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale

Bramming

Jernbanegade 8
6740 Bramming
Telefon 7545 7085
Mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Træffetid:
Efter aftale