Ny forening i Frivillighuset Vindrosen: Familienetværket i Esbjerg: Vi vil være en ekstrafamilie for vores gæster

Lisa Lykke Nielsen

Lisa Lykke Nielsen er projektleder i Familienetværket i Esbjerg.

Hver anden uge arrangerer foreningen Familienetværket i Esbjerg middag og temaaften for mennesker, som savner et frirum, et netværk og et sted at føle sig hjemme.

Af PR- og Foreningskonsulent Janus Valsted

Når 30 mennesker mødes om et måltid mad hver anden onsdag i Jakobskirken, er det næsten en familiemiddag. Næsten, fordi de spiser, snakker og slapper af i hinandens selskab, som om det var en familiemiddag, men også kun næsten, fordi de fleste rent faktisk ikke er i familie. Arrangøren af aftnerne er foreningen Familienetværket i Esbjerg under Blå Kors.

- Vi starter kl. 16.30 hvor folk begynder at drysse ind. Der er kage og kaffe på kanden og kl. 17 siger vi velkommen og præsenterer, hvad der skal ske, fortæller Lisa Lykke Nielsen, som er projektleder i Familienetværket.

- Derefter går børnene ned og hygger sig i kælderen, mens de voksne går i gang med dagens tema. Det kan fx være tøjbyttedag, lær-at-reparere-tøj-dag, spilledag eller måske går vi bare en tur, hvis vejret er godt.

- Kl. 18 spiser vi sammen og til slut tilbyder vi en lille andagt om gud, til dem, som har lyst. Nogle bliver, mens andre vælger at gå.

Et frirum med plads til samtale
For mange af deltagerne er Familienetværket et sted, hvor man kan snakke om alt og føle sig tryg og accepteret.

- Et frirum, hvor man bare kan få lov til at være og hvor der ikke stilles krav og hvor man også bare kan komme og spise et gratis måltid mad sammen med andre, siger Lisa.

- Men da nogle af vores frivillige har en socialfaglig ballast, har vi også mulighed for at tage nogle lidt dybere snakke med gæsterne.

- Der kan være nogle, som føler, at de sidder fast i systemet. Det kan være udfordrede eller ensomme mennesker, men der er også nogle, som har haft et godt job og er blevet syge og kommet på ressourceforløb, som er en helt anden verden at navigere i, forklarer Lisa Lykke Nielsen og pointerer, at der også er nogle, som er tilflyttere til Esbjerg og som bare mangler et netværk.

Blev inspireret af andre Familienetværk
Til daglig arbejder projektleder Lisa Lykke Nielsen i a-kassen FOA. Gennem den apostolske kirke, som Jakobskirken er en del af, blev hun præsenteret for Familienetværket i Esbjerg.

- Jeg blev inspireret til at gå i gang af en kvinde, som havde startet flere familienetværk i Danmark. Hun fortalte om arbejdet og om en far, der havde brugt Familienetværket til at få styr på sit liv og få samkvemsret til sine børn, siger Lisa.

- Sådan en forskel vil jeg også være med til at gøre. Før jul lavede vi nogle spørgeskemaer til vores brugere for at høre, hvordan det går. En sagde, at Familienetværket havde reddet hendes liv. Det skulle forstås på den måde, at det er det, der gør, at hun kommer ud af huset. Det er noget hun ser frem til og det er der mange, der gør. De nyder godt af det fællesskab, vi har, siger Lisa, som er ansat i syv timer om ugen i Familienetværket.

Familienetværket i Esbjerg har desuden et samarbejde med kommunen og prøver på den måde at bygge bro til deres tilbud

Vil tiltrække flere brugere og frivillige
Familienetværket i Esbjerg har eksisteret i cirka et år, men har nu valgt at blive medlem af Frivillighuset Vindrosen.

- Da vi startede, håbede vi på, at der ville komme en 30 stykker til vores aftner. Det mål har vi nået og har nu mod på at modtage flere.

- Vi har meldt os ind i Frivillighuset Vindrosen både for at fortælle om os selv og måske også finde flere frivillige, som kan hjælpe til i køkkenet og med at lave aktiviteter for børnene.

- Derudover tænker vi, at vi kan samarbejde med de mange andre foreninger i Vindrosen og henvise vores gæster til dem, hvis der er brug for det.

Efterlyser større kirke
Mange folkekirker står i dag halvtomme søndag efter søndag. Jakobskirken og Familienetværket i Esbjerg har det modsatte ”problem”.

- Vi leder med lys og lygte efter en større kirke. Vi har pladsproblemer, når vi holder gudstjeneste. Og når vi skal lave mad i køkkenet, er vi nødt til at bruge et transportabelt gasblus, da køkkenet er meget lille i forhold til at lave mad til 30 mennesker, forklarer Lisa fra køkkenet, som ville passe fint ind i en almindelig 1- eller 2 værelseslejlighed.

Man dukker bare op – men tilmeld dig også gerne
Hvis man har lyst til at være med i Familienetværket, som tæller børn, unge, gamle, ensomme, arbejdende, studerende med forkærlighed for gratis mad, udlændinge osv. kan man bare dukke op kl. 16.30 i Jakobskirken onsdag i ulige uger. Familienetværket i Esbjerg bruger Facebook til at oplyse om aftnerne, og her kan man også tilmelde sig arrangementerne.